|
|
Tunnistettu ja tiedostettu haaste voi olla mahdollisuus kehittyä ja luoda uutta. Näkökulma ohjaa toimintaa - joko rajoittaa tai innostaa. Usko tavoitteisiin ja onnistumiseen antaa ”siivet” kehittämistyölle. Aina on olemassa pieni mahdollisuus, ja usein pienet asiat ovat juuri niitä isoja, vaikuttavia asioita.
Riskit ja uhat on hyvä tiedostaa, mutta kehittämistyössä on mahdollista lähteä liikkeelle myös jo olemassa olevista vahvuuksista ja mahdollisuuksista. Jo huomion kohdistamisella ja asioiden sanoiksi pukemisella on merkitystä. Olemassa oleva hyvä pääse kasvamaan, kukoistamaan ja leviämään.
Arvostava vuorovaikutus ja avoin ilmapiiri luovat hyvän pohjan innovaatioiden syntymiselle. Ilman virheitä ja kokeilua ei synny uutta. Epäonnistuminenkin voi olla askel eteenpäin. Hyvä työpaikka antaa mahdollisuuden kehittyä niin yksilönä kuin yhteisönäkin.
Kehittämistyön tavoitteissa kannattaa katse suunnata tulevaisuuteen: Miten varmistetaan jo kunnossa olevien asioiden säilyminen, ja kuinka tulevaisuuden haasteet voidaan kääntää mahdollisuuksiksi?
- Käyttäjälähtöisyys
- Aktiivisuutta ja osallisuutta edistävä toimintatapa
- Tasavertainen dialogi ja kumppanuus
- Avoimuuden ja luottamuksen ilmapiiri
Kehittämisprojekti on tavoitteellinen prosessi, jossa tavoitteen ympärille kootaan kulloinkin tarvittavat toimijat. Ulkopuolisen asiantuntijan rooli on auttaa löytämään uusia näkökulmia sekä tukea prosessin tavoitteellista etenemistä. Kehittämisprojektin lähtökohtana on aina todellinen tarve, johon halutaan löytää ratkaisuja.
|
|